7 mirakler du kan gjøre uten Gud

7 mirakler du kan gjøre uten Gud

20. februar, 2015 av

Synes du noen ganger vanlig, bibelsk, kristendom blir litt stusslig? Skulle du av og til ønske du kunne imponere med noen skikkelige mirakler for å få fart på sakene?

Ideelt sett skulle du helst hatt hjelp fra Gud, men om du ikke får han med på planene dine betyr det ikke at alt er tapt. Her er syv tegn og under du kan gjøre helt selv, uten hjelp fra Gud.

1. Hellig latter

Dette er et av de enkleste miraklene du kan gjøre.  Fortell tilhørerne dine at latter og glede er fra Gud. Sitér Salme 126:2.

Fortell dem at Gud vil utøse en gledens ånd over dem. Skap forventning. Mens du gjør dette avbryter du deg selv med tilfeldige anfall av latter og fnising. Prøv å få det til å se ekte ut.

Dette fungerer fordi latter er smittsomt. Så snart du begynner å le vil andre begynne å trekke på smilebåndet også.

Selv om dette mirakelet er godt egnet for nybegynnere, er det et populært oppvarmingsnummer blant mer drevne mirakelkunstnere også. Dette er fordi det skaper en suggererende atmosfære. Når publikum på denne måten har erfart “Guds kraft” selv, så er de mer åpne for å bli med på mirakler som krever mer innbilning.

2. Beruset av Ånden

Jeg tror de fleste kjenner, eller har hørt om, noen som i ungdommelig naivitet har blitt lurt til å drikke seg fulle på lettøl. Det langt færre vet er at dette trikset fungerer utmerket i menighetssammenheng også. Bare bytt ut lettølen med Den Hellige Ånd.

Bibelsk dekning for dette finner du i Apostlenes gjerninger 2:13. Det hadde seg nemlig slik at når Ånden ble gitt på pinsedagen, så var det enkelte der som hånlig anklaget apostlene for å være beruset. Konkluder med at den Hellige Ånds virkning dermed må være til forveksling lik virkningen av alkohol.

Også her må du selv gå foran med et godt eksempel, og snøvle stadig mer mens du forklarer dette. Prøv også å miste balansen av og til, og gi uttrykk for at nå ble du så fylt av Ånden at du har vanskelig for å fortsette. Gi klart uttrykk for at dette er noe eksklusivt som du bare får hvis du er veldig åpen for Ånden. Dette mirakelet kan med god virkning kombineres med hellig latter for dobbel effekt.

3. Falle i Ånden

Dette mirakelet ser veldig imponerende ut, men er enklere enn man skulle tro. Jeg har sett mennesker som er så dressert til å falle at predikanten knapt trenger å se på dem før de ligger på gulvet med beina i været.

Hvis ditt publikum ikke er dressert slik på forhånd er det likevel ganske enkelt å gjøre. Som alltid begynner du med å gi inntrykk av at dette er bibelsk. Nevn soldatene i Joh 18:6 som falt i bakken da de skulle arrestere Jesus. Ikke fokuser for mye på konteksten, men insister på at dette skjedde fordi Guds Ånd kom over dem så sterkt.

På samme måte som med beruselse av Ånden, er det viktig at alle skjønner at betingelsen for å falle er at du er åpen og følsom for hva Ånden gjør. Gi også uttrykk for at du selv kjenner Åndens nærvær sterkt og har stor forventning til at dette skal skje.

Hvis du er ganske fersk på dette er det best å begynne smått. Inviter de som vil “kjenne Guds kraft” til å komme fram til forbønn. De som kommer fram er de med det sterkeste ønsket om å falle, og dette vil virke til din fordel. Få dem til å løfte begge armene i været. Dette gjør det vanskeligere å balansere. Legg en hånd på pannen og bruk den andre til å støtte bak ryggen deres. Mens du ber for dem, len hodet deres stadig lengre tilbake til de mister balansen. Pass på at noen står bak dem og støtter dem mens de faller.

Når en har falt, vil de neste falle lettere. Etter hvert trenger du ikke engang å berøre dem. Eksperimenter med et trigger-ord. Gjerne noe kort og dramatisk på engelsk. For eksempel “Fire”, «Glory» eller kort og enkelt “Bam”. Hvis du bruker ordet hver gang noen faller kan du etter hvert få folk til å falle bare ved å si ordet.

Etter at du har demonstrert dette trigger-ordet på noen enkeltpersoner, prøv å kombinere det med en dramatisk håndbevegelse mot hele forbønnskøen. Når du har mestret dette, prøv mot hele salen.

4. Kunnskapsord

Kunnskapsord krever i utgangspunktet åpenbaring fra Gud. Men du kan oppnå nesten samme effekt på egen hånd ved å lære deg teknikken som klarsynte bruker: Cold reading.

I motsetning til den typen profetier som vi ser i Bibelen, så er cold reading en ganske omtrentlig teknikk. Derfor er det helt nødvendig at du sikrer deg ved å først slå fast at profetiske nådegaver har endret seg fra Bibelens tid, til å bli mindre nøyaktige. Dersom noen føler seg utilpass med dette bør du straks berolige dem ved å understreke viktigheten av å prøve alt opp mot Bibelen. Dette gir deg rom for å si omtrent hva som helst så lenge det ikke motsier Bibelen direkte.

Om du skulle være uheldig og si noe dumt, har du allerede sikret deg ved å si at profeti ikke lenger er nøyaktig. Så dersom noen konfronterer deg med noe du har sagt som er feil kan du formane dem til å prøve alt og holde fast på det gode (1. Tess 5:21), selv om det er nettop det de har gjort. Dersom de gjør det igjen, advar dem om den overhengende faren for å forakte profetisk tale (1. Tess 5:20).

Cold reading går ut på å si vage ting som har relativt stor sannsynlighet for å være sant. For eksempel at du føler det er noen tilstede som har en bestemt sykdom, et ufrelst familiemedlem som de ber for, eller lignende. Jo flere tilhørere, jo mer konkret kan du tillate deg å være.

Hvis ingen melder seg, insister på at du kjenner at det er noen her som dette gjelder. Oppmuntre dem til å være frimodige. Gjør samtidig en liten justering på kunnskapsordet. Fikk du ingen napp på hjertefeil? Si «Jeg er sikker på at den det gjelder sitter her. Du har en feil på hjertet, eller noe som påvirker hjertet. Kanskje noe med blodtrykket. Vær frimodig nå!» Fortsett å justere til du treffer blink.

Når noen melder seg stiller du noen oppfølgingsspørsmål, gjerne formulert som påstander: «Du har gått med dette lenge?» Hvis svaret er ja, gi uttrykk for at du følte Gud viste deg det. Hvis ikke, gå raskt videre til neste spørsmål. For det var bare et spørsmål, og de har allerede glemt det.

Dette krever en del trening for å bli virkelig god, men når du behersker teknikken etterlater den et sterkt inntrykk.

5. Placebo-helbredelser

Dette er et avansert mirakel som krever godt forarbeid. Det er avhengig av at mottakeren er i en suggestibel sinnstilstand. Dette kan du oppnå ved bruk av hellig latter, monoton og repeterende musikk og messende og gjentakende forkynnelse.

Bygg opp forventning ved å fortelle om helbredelser du har opplevd tidligere. Overdrivelser er nøkkelen her. Det er ikke løgn dersom det er trosstyrkende.

Bruk fortrinnsvis kunnskapsord til å finne gode kandidater. Da sikrer du at du bare får kandidater som er suggestible, samtidig som du kan regulere alvorsgraden av symptomene.

Ledd- og muskelsmerter, hodepine og lignende er gode sykdommer å få kunnskapsord om. Både fordi de er ganske vanlige, og fordi sinnstilstanden vår spiller en stor rolle for hvordan vi opplever denne typen smerte.

Placebo-effekten virker ikke alltid, og da må du ha en plan B. En av de mest pålitelige er å si at de må bevise troen sin ved å bekjenne at de allerede har fått helbredelsen. Lån dem mikrofonen for anledningen.

Unngå alltid synlige tilstander, som amputerte lemmer, hudsykdommer, osv. Verken placebo eller bekjennelse på forskudd fungerer på disse.

Om du vil kan du diagnostisere alle typer ryggsmerter ved å be kandidaten om å sette seg på en stol og løfte beina. Enten skyv beina litt til den ene siden, eller trekk en sko halvveis av for å få det ene beinet til å se lengre ut. Si det er dette som har forårsaket smertene. La alle se det korte beinet vokse ut mens du ber.

Kreft og andre livstruende sykdommer bør du unngå å helbrede på denne måten med mindre du er en omreisende predikant som samler mennesker fra mange forskjellige menigheter for en begrenset tid. Du kan få pasienten til å føle seg midlertidig bedre, men det er alltid pinlig når du treffer igjen alle som var på møtet i begravelsen til en du nylig har helbredet.

Placebo-effekten går som regel over ganske fort, så pass på å fraskrive deg eventuelt ansvar for dette ved å si at de må “holde fast på” helbredelsen i tro, slik at sykdommen ikke kommer tilbake.

6. De lamme går

Det er lite som er mer imponerende å se enn noen som kaster krykkene eller reiser seg opp fra en rullestol.

Dette er fordi folk som ikke bruker krykker ikke tenker over at de som bruker krykker ofte ikke er hundre prosent avhengige av disse. Be de om å prøve å gå uten krykker etter at du har bedt for dem. Det er en vinn-vinn situasjon. De føler seg midlertidig bedre (placebo), og du får ta æren for at de kan gå uten krykker, selv om de allerede kunne det fra før.

Mange rullestolbrukere er også i stand til å stå i korte perioder, og kanskje til og med ta et par skritt med litt støtte. Men det er fremdeles litt risikabelt. Du kan unngå denne risikoen, og samtidig vise kristen nestekjærlighet til besøkende som er svake til beins, ved å ha rulletoler stående ved inngangen som du kan låne bort til dem. Pass på at en møtevert triller dem til et sted langt fram der du lett kan få tak i dem. Derifra vet du hva du må gjøre.

7. Døde vekkes opp

En skulle tro dette var det vanskeligste miraklet. Det er faktisk det enkleste, men det forutsetter at du har bygd opp troverdighet gjennom alle de andre miraklene.

Trikset er dette: Pass på at den døde ikke er fysisk tilstede på møtet. Resten kan du sikkert finne ut av på egen hånd. Som ved helbredelse gjelder tommelfingerregelen at ingen ting er løgn dersom det er trosstyrkende.

Brannslukking

Har noe gått galt? Ingen fare, her er noen teknikker du kan bruke for å redde ansikt.

Har du tatt munnen for full, og prøvd et mirakel som ikke gikk så bra? Kanskje du prøvde å reise en som virkelig var lam opp av rullestolen? Her er trikset å skylde på denne personens vantro. Ikke si det direkte, for det høres ukristelig ut. Formuler det som en oppmuntring til å tro sterkere. Budskapet er det samme, men det høres mer positivt og oppløftende ut. Ikke hold på for lenge med en helbredelse som ikke kommer. Når du må gi tapt, si at av og til kommer helbredelsene gradvis.

Dersom noen påpeker at alle miraklene dine er mulige å gjøre uten Gud, og med det antyder at de er falske, beskyld dem for å ha sagt at alle helbredelser og åpenbaringer er falske. Påpek at fariseerne sa dette om Jesu mirakler. Det er en veletablert praksis blant kristne at seieren i enhver diskusjon tildeles den som først anklager den andre for å være en fariseer, så pass på å få dette inn så tidlig som mulig.

Andre anklager du kan bruke er at de utslokker Ånden, gjør Den Hellige Ånd sorg, at de ikke er åpne for hva Gud gjør, at de ikke ønsker å se syke helbredet, at de tror på en død kristendom, at de gjør Gud liten, eller at de begrenser Gud.

Hvis de ikke har vært personlig tilstede på møtene dine, si at de ikke har grunnlag for å kritisere. Hvis de har vært personlig tilstede, men ikke på alle møtene dine, si at de ikke har tilstrekkelig grunnlag for å kritisere.

Forsøk å fastslå at siden Bibelen ikke gir klare og entydige grenser for hva slags mirakler Gud vil gjøre, så må “prøv alt og hold fast på det gode” bety at vi automatisk aksepterer alle typer mirakler som det ikke direkte advares mot i Bibelen.

Argumentér videre med at det er mennesker som har hatt positive opplevelser, blitt styrket i troen, eller til og med blitt frelst som et resultat av mirakelvirkomheten din. (Viktig: Altergang og frelsesbønn snarest mulig etter mirakelshowet. Mens de fremdeles er suggestible. Når de ikke kommer tilbake, skyld på dårlig oppfølgning.)

Dette var bare noen tips for å få deg i gang og det finnes mange flere teknikker du kan lære etter hvert som du får mer erfaring. Husk å ha det gøy, og lykke til!