Forever Young

28. februar, 2019 av

«Forever young» er en sang som bandet Alphaville ga ut i 1984. Jeg kan likesågodt tilstå med en gang: Jeg liker sangen.

Første strofe lyder slik:

«Let’s dance in style, let’s dance for a while

Heaven can wait we’re only watching the skies

Hoping for the best, but expecting the worst

Are you gonna drop the bomb or not?»

Konteksten til denne sangen er den kalde krigen og trusselen om atomkrig. Folket levde i spenning mens kappløpet gikk mellom Sovjet og USA. Når som helst kunne bomben komme og livet ende.

På tide å spille sangen igjen?

Trusselen om atomkrig kom tilbake som en uvelkommen gjest i 2015, og nå nylig trakk USA og Russland seg fra en nedrustningsavtale fra 1987. Bjørn Olav Knutsen ved forsvarets forskningsinstitutt (se fra 25:45) advarer mot dagens kalde situasjon og sammenligner den med tidlig 80-tallet, som var en kuldegrop i den kalde krigen. Dagens situasjon er altså tilsvarende som situasjonen da «Forever young» ble sluppet.

Drømmen om evig liv

Jeg skal ikke analysere hele sangen, men jeg vil peke på et annet aspekt, som jeg tror gir gjenklang hos mange, spesielt i utrygge tider. Det er sangens refreng.

«Forever young

I want to be forever young

Do you really want to live forever?

Forever, and ever

Forever young

I want to be forever young

Do you really want to live forever?

Forever young»

For alltid ung. Det høres forlokkende ut. Livet er for kort og skjørt.

Å være ung, dra på eventyr, utforske verden, bli kjent med seg selv, spise seg gjennom verdens meny, lytte gjennom livets cd, se det severdige, vokse, løpe. Forfriskende. Livsglede.

Er det noen som har en eliksir, som vet hvor ungdomskilden er?

Hvorfor skal det ta slutt? Hvorfor kan vi ikke leve for alltid? Livet er godt, fienden stygg.

Er atomkrig fienden?

La oss si at det blir fred og harmoni mellom USA, Russland, Kina, osv.

Fred på jord.

Vi har fortsatt en fiende som ikke vil forsvinne. Døden selv.

Vi kjenner på det. Besteforeldre blir gamle og nærmer seg avgang, foreldre begynner å gå mer i slow motion, noen ganger inntreffer tragiske ulykker – og fienden tar fra oss dem vi har kjær.

Det hadde vært fint å alltid være ung, og levd evig med dem man er glad i. Men døden har oss i sitt grep. Før eller siden kommer han. Verre enn metoo-overgriperne trenger han seg på og tar livet, familie, venner, vin og mat fra oss.

Er døden allmektig?

Hvem har gitt døden adgang? Hvorfor er den en del av vår verden? Hvorfor har den så stor makt? Finnes det et imperium som hans? Regjerte Rom over hver en sjel?

Døden sier

«Jeg er så vis at intet menneske kan lure meg. Jeg er så sterk at ingen kan overvinne meg. Jeg er så stor at ingen kan unnslippe meg. Jeg sprer frykt, og gir makt til terroristen, sykdommen og ulykken. Jeg er marerittet som knuser drømmer.»

Er det sant? “Forever young”, en illusjon?

Gud har også talt

Påstandene møtes, og spørsmålene besvares.

Dødens inntog: synd

«Synden kom inn i verden på grunn av ett menneske, og med synden kom døden. Og slik rammet døden alle mennesker fordi alle syndet.» Rom. 5:12

Vår egen synd er problemet!

Synd er også det som gjør at den kalde krigen og andre kriger vedvarer.

Dødens botemiddel: Jesus

Gud forteller oss om vår fortapte og forbannede tilstand, men Han stopper ikke der. Vi har også fått en redning!

«Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som hører mitt ord og tror på ham som har sendt meg, har evig liv og kommer ikke for dommen, men er gått over fra døden til livet.» – Jesus (Joh. 5.24)

Guds egen Sønn er svaret!

Døden overdrev sin styrke. Jesus var vis til å lure ham da Han døde i vårt sted, ofret seg for oss, og tok straffen for våre synder på seg. Jesus var sterk til å overvinne ham og stod opp igjen fra de døde. Døden kunne ikke holde Ham fast.

«Do you really want to live forever?»

Døden ble avvæpnet av Jesus, og ved tro på Jesus mister døden sin makt over deg, og du får evig ungdommelig liv! Hvis du ikke tar din tilflukt til Jesus, så vil døden fortsatt ha makt over deg, og dødens ende er helvete.

«Så ble døden og dødsriket kastet i ildsjøen. Og ildsjøen, det er den annen død.» Åp. 20:14

Stol på Jesus som renser oss fra all synd, og du vil for alltid være ung, fordi du vil være i fellesskap med Ham som er din frelser og herre, Ham som gir ekte glede og livslyst.