Grunnleggende hersketeknikk for kristne

Grunnleggende hersketeknikk for kristne

15. april, 2015 av

Du finner sjelden to kristne som er helt enige i alt. Enten du er på nettet, i menigheten eller blant venner og familie, så er teologiske diskusjoner nesten ikke til å unngå.

Dersom du gjerne vil vinne disse diskusjonene er den beste taktikken naturligvis å ha rett. Men det er ikke alltid det er praktisk gjennomførbart å justere dine synspunkter til hva Bibelen sier. Noen ganger, på grunn av menighetstradisjoner eller personlige preferanser, kan det hende du vil holde fast på et teologisk standpunkt som ikke er bibelsk.

Det er vanskeligere å vinne en diskusjon når man ikke har rett, men heldigvis finnes det noen retoriske verktøy som kan gjøre jobben din enklere.

Fariseer-kortet

Det aller første du bør gjøre er å beskylde meningsmotstanderen din for å være fariseersk. Fariseerne er selve erke-skurkene i Bibelen, men de færreste har satt seg inn i hvem de faktisk var, hva de trodde, og hvorfor de til stadighet ble skarpt irettesatt av Jesus. Derfor kan du slippe unna med å kalle noen en fariseer av nesten en hvilken som helst grunn. Her er noen eksempler:

“Du tar Bibelen så bokstavelig. Det er noe fariseersk over det”

“Vet du hvem andre som likte å påpeke andres feil? Fariseerne!”

“Husk at Jesus irettesatte fariseerne skarpt fordi de var så opptatt av lydighet.”

Som du ser er det ikke noe krav om at de egenskapene du stempler som fariseerske har noen som helst tilknytning til virkelighetens fariseere. Gjennom utstrakt bruk av denne debatteknikken har fariseer-begrepet blitt så utvannet at de færreste vil reagere på noe som helst du finner på å legge i det.

Dette er den kristne versjonen av Godwins lov om nazisme-sammenligninger, som er utstrakt i sekulære debatter.

Bli sjokkert

Dette er en annen effektiv teknikk. Det er ikke nødvendig at det din motstander mener er sjokkerende i seg selv. Det holder at det er mulig å spissformulere det på en slik måte at du med en viss troverdighet kan erklære deg sjokkert.

Ved å bli sjokkert så har du gjort meningsmotstanderen din ansvarlig for din reaksjon. Du har gjort det klart at hans mening er et personlig angrep på deg, og han er forpliktet ham til å justere sin mening til den ikke lengre støter deg.

I tillegg må du insistere på at han skyder deg en unnskyldning for å ha ment noe så støtende, og at det minste han kan gjøre er å legge seg flat, eller i spesielt graverende tilfeller langflat.

Bokstaven slår ihjel

Hvis motparten har gode bibelske argumenter, mens du bare har dine egne følelser å basere deg på, så er det et halvt bibelvers du må lære deg utenat:

“For bokstaven slår i hjel, men Ånden gjør levende.” (2. Korinterbrev 3:6b)

Ikke heng deg opp i konteksten. Ditt formål med dette verset er å fastlå at dine følelser veier tyngre enn motpartens bibelsitater. For bibelvers har nemlig bokstaver, og bokstaver slår ihjel.

Naturligvis med unntak av de 40 bokstavene i dette halve verset.

Og de bokstavene du ser deg nødt til å bruke dersom diskusjonen foregår skriftlig.

Ettersom det nå er hevet over enhver tvil at Bibelens fremste funksjon er å utslukke åndelig liv, så må vi etablere en ny og bedre rettesnor for liv og lære. Denne rettesnoren er dine følelser. For du har nemlig en spesiell forbindelse med Ånden, som bruker dine følelser for å kommunisere direkte og autorativt til deg personlig om hva som er rett og galt.

Det at meningsmotstanderen din mener noe annet er et tegn på at han ikke har denne samme forbindelsen med Ånden. Derfor er han ikke i stand til å bedømme åndelige ting på samme måte som deg, og derfor er det antagelig ikke noe vits i å prøve å forklare ham det engang.

Gresk for dem

Du trenger ikke å kunne gresk for å benytte det til å vinne teologiske diskusjoner. For et nesten hvilket som helst ubehagelig bibelvers finnes det en bortforklaring på nettet, som involverer komplisert gresk grammatikk.

For den gjennomsnittlige kristne som kan fint lite gresk er slike argumenter vanskelige å håndtere. Og om de skulle kunne gresk kan du likevel avfeie dem med at du kjenner Åndens bekreftelse over den tolkningen som du fant på nettet.

Det ville jo være fariseersk av dem å si noe på det.

Å lære seg å unnvike formaning og gjensidig oppbyggelse i samtale med andre kristne er en kunst som du vil bruke resten av livet på å finpusse. Disse små tipsene skraper bare såvidt overflaten.

Viktigheten av dette kan likevel ikke overdrives. Dersom du lærer noe, eller blir en bedre kristen på grunn av en teologisk debatt så har motstanderen din vunnet og du har tapt.