En pilegrims vandring: Omvendelse og misjon

9. juni, 2015 av

For litt over et år siden leste jeg En pilegrims vandring av John Bunyan for første gang. Den er regnet som en av de viktigste verk i engelsk litteratur, og har blitt oversatt til over 200 språk. Gjennom flere århundrer har denne boken styrket kristne i deres ferd her på jorden. Dens bibelske sannheter gav også meg en større forståelse av virkeligheten vi lever i og hva det vil si å være en kristen. Nylig fant jeg fram igjen denne skatten av en bok.

I En pilegrims vandring følger vi en person ved navn Kristen på hans reise fra Fordervelsens by, gjennom steder som Mismotets sump, Forfengelighetens marked og Tvilens slott til den Himmelske stad. På veien treffer han på karakterer som Evangelist, Trofast, Verdslig-vis, Lovlærd, Dannelse, Uvitenhet og Håpefull.

Stedene Kristen besøker og personene han møter representerer virkeligheter og utfordringer i det kristne livet. Gjennom handling og dialog lærer Kristen både seg selv og verden han lever i bedre å kjenne. I sommer vil jeg dele utsnitt fra boken med dere, i håp om at den kan være til oppmuntring for flere enn meg.

Omvendelse og misjon

Kristen presenteres som en mann kledd i filler, med en svær bylt på ryggen som tynger han ned. Han er helt ute av seg, for han tror at hele den byen familien hans bor i skal tilintetgjøres ved flammer. Kristen deler dette med kona og barna sine, men de ler og vil ikke høre på ham. De lever et fint liv i Fordervelsens by.

Kristen vet ikke hva han skal gjøre, men han vet at han ikke kan forbli hvor han er. En dag kommer en mann ved navn Evangelist på besøk, og spør Kristen hvorfor han gråter.

«Min herre», svarte han, «jeg har funnet ut av denne boken jeg holder her i hånden at jeg er fordømt til å dø og etterpå komme til dommen (Hebr 9:27). Og jeg vet at jeg ikke er villig til det første (Joh 16:21-22) og ikke skikket til det andre (Jes 22:14).

Han var overbevist om at byrden han bar på kom til å føre ham ned i fortapelsen. Evangelist formante ham til å fly fra den kommende vrede (Matt 3:7), og gå mot den trange porten. I glede over å endelig ha en utveg løper Kristen fra både kone og barn som prøver å holde ham tilbake (Luk 14:26).

Snart treffer Kristen på naboene Hardnakket og Føyelig. Som flere av våre bekjente er dette folk som synes Kristen er helt på bærtur når han velger å rette blikket mot de himmelske ting, heller enn de jordiske. Men når Hardnakket retter anklager mot Kristen, gir Kristen gode svar for valget han har tatt:

«Dere bor i Fordervelsens by, hvor også jeg ble født. Jeg ser det slik at når dere en gang dør, vil dere komme til å synke dypere enn i graven — ned til et sted som brenner med ild og svovel. Mine gode naboer, vær fornuftige og slå følge med meg!»

«Jeg leter etter en uforgjengelig, usmittet og uvisnelig arv (1. Pet 1:4), som er gjemt i himmelen (Hebr 11:16). Den oppbevares der, og vil til fastsatt tid bli utdelt til hver og en som oppriktig har søkt den. Alt dette kan du lese om i denne boka, hvis du ønsker.»

Hardnakket slår alt Kristen har å si fra seg, men Føyelig hører på hva han har å fortelle. Kristen legger ut om alt som er lovet de troende, og Føyelig bestemmer seg for å dra mot den trange port sammen med Kristen.

En oppfordring

Som Kristen, benytt deg av mulighetene til å dele bibelske sannheter med ikke-troende! Vi kan bli latterliggjort, men hva gjør vel det — en sjel kan bli frelst! Ikke la venner og kjente holde deg tilbake i din synd. Gi et svar for det håp du har i himmelen; hold fast på den brennende iver du hadde da du først ble omvendt! Det vil også styrke din egen tro.