Rett mann rett rundt hjørnet?

17. november, 2016 av

Noen kommer vi bedre overens med enn med andre. Siden dette er sant, søker vi kvinner ofte etter en viss type å gifte oss med. «Den rette» har navnet vårt stemplet på seg fra fødselen av, og vi trenger bare å snu oss på bussholdeplassen utenfor kirken en vakker dag, og vipps – der leser vi «we are meant to be» i pannen hans! Kanskje dette er en overdrivelse, men det hadde ikke vært morsomt om det ikke var en snev av sannhet i slik tenking. Vi venter på en kar hvor samtalen flyter perfekt, han forstår hva vi tenker bare ved å se på oss og til slutt; han er syndfri, så klart. Sistnevnte ville sikkert ingen innrømme, men det er nok på de fleste jenters ønskeliste. Et eller annet sted har vi lært at vi bare skal føle det når vi har møtt den rette og at følelsene skal bare bekrefte det når vi snakker med denne førsteklasses maskuline versjonen av oss selv.

Slik tenking er lett å motbevise; for mange opplever å føle dette med noen som ikke føler det samme tilbake. Hva da? Har han bare ikke skjønt det enda? Nei. Det er vi som ikke har skjønt det; følelser er ikke bekreftelse på noen overnaturlig beslutning forutbestemt i himmelen, de er bare det de er – følelser! Følelser er ikke nok når man prøver å finne «den rette». Den rette er ikke den du føler er den rette, den rette er den som har lyst til å være med deg og du med han og av rette grunner. Rett og slett.

Siden følelser ikke er den rette bekreftelsen på «den rette», hva er? Gud, skaperen av Adams ettertraktede etterkommere, ville sikkert hatt noe smart å si? I Bibelen finner vi minst tre gode prinsipper å følge. Vi bør lete etter en som:

  1. elsker Gud og er av samme tro (se 2 Kor 6)
  2. mener å gifte seg ville være bedre for Guds rike, i hans liv, enn å være singel (se 1 Kor 7)
  3. en med lik nok bibeltolkning, teologi og verdenssyn hvor du kunne underordnet deg hans besluntinger i deres ekteskap og fremtidige familie. (se Kol 3)
  4. han vil gifte seg med deg også, ikke bare du med han (se sunn fornuft i ordboka).

Å basere valg på slike prinsipper vil kanskje åpne opp noen muligheter, og lukke andre som har vært basert på følelser. Men når du etter nøye tenkning finner en slik fyr og han mener du er ei slik jente; har du funnet den rette. Kanskje han er rett rundt hjørnet, eller rett rundt tiåret, men om han er rett for deg skal det rett vises at han kan dukke opp til slutt.