De fleste er bedre enn folk flest

20. mai, 2017 av

I Mars 1997 publiserte U.S. News & World Report resultatet av en spørreundersøkelse der de hadde bedt 1000 amerikanere om å anslå hvilke av datidens kjendiser som hadde noenlunde gode sjanser for å komme til himmelen.

Førsteplassen kommer vi tilbake til senere, men Mor Theresa, som har gått inn i historien som selve stereotypen på et godt menneske, gikk inn på en solid andreplass med 79 %. Bak henne ser listen ut som følger:

 • Oprah Winfrey (66%)
 • Michael Jordan (65%)
 • Colin Powell (61%)
 • Prinsesse Diana (60%)
 • Al Gore (55%)
 • Hillary Rodham Clinton (55%)
 • Bill Clinton (52%)
 • Pat Robertson (47%)
 • Newt Gingrich (40%)
 • Dennis Rodman (28%)
 • O.J. Simpson (19%)

Noen av disse har siden gått inn i evigheten og fått fasiten. Selv om hver enkelt av plasseringene er interessant nok i seg selv som en indikator på den jevne amerikanerens moralske kompass og forståelse av hva det innebærer for en port å være “trang”, så er det noe annet som er enda mer interessant.

Det som er like aktuelt i Norge 20 år senere er hvem som kom på førsteplass i undersøkelsen.

Foran Mor Theresa—med god margin—er en person 87 prosent av de spurte forventet ville komme til himmelen… Seg selv.

Det er et resultat som ikke forteller oss noe som helst om hvem som vil komme til himmelen, men veldig mye om menneskets evne til selvinnsikt.

Som kong Salomo skrev for lenge siden:

«Alle en manns veier er rette i hans egne øyne, men Herren veier hjertene.»
Salomos Ordspråk 21:2

Ordene i Jeremias profeti mot Juda er også aktuelle:

«Svikefullt er hjertet, mer enn noe annet, ubotelig sykt er det. Hvem kjenner det?»
Jeremia 17:9

Det later til at den sykdommen det naturlige menneskets hjerte lider av gir seg utslag i selvbedrag. Et symptom på sykdommen er at vi tror vi er friske. Om ikke helt friske, så ihvertfall bedre enn de fleste andre.

Mennesket har en naturlig tilbøyelighet til å unnskylde og rettferdiggjøre sin egen synd, uten å ha samme overbærenhet med andres feil og mangler.

Det er ikke bare på det åndelige plan vi lider av denne sykdommen. Den har spredning til alle aspekter av livet vårt. I 2009 skrev flere norske medier om en spørreundersøkelse blant norske bilister der hele to tredeler kunne melde at de var bedre sjåfører enn gjennomsnittet mens bare 3 prosent var under gjennomsnittet.

Bak rattet gir gjennomsnittlige kjøreegenskaper statistisk sett gode nok overlevelsessjanser til at det ikke er verdt å bekymre seg så mye for. Men du kommer ikke langt i Guds rike med gjennomsnittlig rettferdighet. Til det er veien for smal og porten for trang.

Så om du er blant de som anser seg for å ha en over gjennomsnittlig rettferdighet vil jeg oppmuntre deg til å spørre deg selv hvordan du ville kunne vite det dersom du i virkeligheten ikke var så rettferdig som du tror du er?

Og om du skulle komme til å åpne en Bibel og se at Guds standard ligger langt høyere enn noe du noensinne kan håpe å oppnå vil jeg anmode deg om å ta imot tilbudet hans om en byttehandel. En byttehandel der du får Jesu rettferdighet og han får din synd; der du får hans liv, mens han tar på seg din død.