Hvordan bli fri fra sosiale medier?

22. januar, 2018 av

Du har opplevd det en rekke ganger før. Du skal bare sjekke facebook. Og du ender opp med å skrålle nedover newsfeeden lenger enn du hadde tenkt. Følelsen du ender opp med er ikke særlig god. Du skulle ønske at dette ikke var vanlig, fordi du føler at du har kastet bort mye tid. Likevel skjer det. Igjen og igjen.

Forskning viser at smarttelefoner gir oss mindre hjernekapasitet , reduserer vår sosiale kontakt, gjør oss mindre lykkelige, øker sjansen for depresjon og nakkeproblemer, og fører i tillegg til dårligere søvn.

Jeg kan ikke backe det opp med empirisk forskning, men jeg tror likevel at smarttelefoner og sosiale medier har en tendens til å gjøre oss mindre nyttige for Guds rike. For selv om det kan brukes for Guds rike, må vel de fleste av oss erkjenne at vi som regel ikke bruker denne tiden til noe veldig nyttig.

Vi vet at det ikke er bra for oss å bruke mye tid på sosiale medier og smarttelefoner. Likevel gjør vi det. Hvordan kan vi bli fri?

Hvordan vi blir lurt til å bruke tid på noe vi egentlig ikke vil

De som står bak sosiale medier vet hvordan de skal motivere deg til å gå inn på igjen og igjen. Det finnes en rekke motivasjonsfaktorer som er med på å motivere oss til å gjøre alt vi gjør. En av verdens fremste eksperter på spilldesign, Yu-Kai Chou, hevder at facebook benytter seg av 7 av 8 mulige motivasjonsfaktorer for å få folk til å bruke tid på plattformen.

Eksperter som Chou, har studert grundig det som blir kalt for «gamification» og har funnet ut hva som gjør at enkelte er fullstendig avhengig av dataspill, og hvordan ulike tjenester kan benytte seg av de samme prinsippene for å øke salg og bruk. Sosiale medier og app-lagere har lagt ned tusenvis av årsverk for å finne ut hvordan de kan gjøre seg bruk av disse prinsippene for å gjøre deg avhengig. Det er sterke krefter du jobber mot, da disse vet hvordan de skal designe sosiale medier slik at du bruker tid der, og de tjener penger.

Nøkkelen: Lag rutiner

Hvorfor går du inn på sosiale medier i tide og utide? Fordi du kjenner en «urge». Du har lyst til det, og kjenner som regel ekstra på denne lysten når kjeder deg. En av motivasjonsfaktorene som ofte tenner det, er frykten for å gå glipp av noe. FOMO (Fear Of Missing Out) bidrar til at vi konstant går inn på for å sjekke om det har skjedd noe spennende. Vi må for all del ikke gå glipp av noe.

De fleste av oss har indirekte trent opp hjernen vår til å gi etter for denne lysten. Dersom du i lengre tid har hatt som en vane å sjekke sosiale medier når du kjeder deg, blir det ekstra vanskelig å stå imot. Nøkkelen er å lære hjernen din opp til å ikke kunne sjekke sosiale medier når du naturlig skulle ønske det, og heller være intensjonell med tanke på når du sjekker. Dette betyr at du setter opp rutiner for når og/eller hvor mange ganger om dagen du kan logge på. I begynnelsen vil det være krevende, fordi du kjenner på lysten. Etter hvert vil du bli vant til det, og erkjenne at du faktisk går glipp av forbausende lite ved å sjeldnere være på.

For meg innebærer slike rutiner at jeg bare er på facebook én gang om dagen. Når jeg er inne, gjør jeg det jeg skal og unngår multitasking. Jeg logger så av etter kort tid, da jeg vet at skrålling er uproduktivt. Dermed har jeg resten av dagen til å fokusere på viktigere ting. Hvis det er spesielt viktige ting som må gjøres, kan jeg gå inn på oftere, men det skjer veldig sjeldent.

Mitt tips til deg er at dersom du vil legge opp til en rutine der du sjekker sosiale medier oftere enn én gang om dagen, bør du ha tidspunkt for det, slik at du ikke bare gir etter for lysten til å sjekke. Har du ikke det, bryter du ned viljestyrken til å stå imot distraksjoner, og vil ha vanskeligere for å konsentrere deg i andre settinger også.

Et annet tips er også å bruke Messenger-appen til PC og mobil dersom du er vant til å bruke facebook for å holde kontakt med folk. Ved å heller bruke Messenger unngår du å bruke unødvendig tid på å sjekke alt av oppdateringer. Det er også mulig å bruke en app som heter Quality Time, som hindrer deg fra å bruke tid på sosiale medier o.l. Innenfor definerte tidspunkt.

Bibelen sier mye om viktigheten av å jobbe og stå på. Samtidig advarer den mot latskap.

            «Gå til mauren, du late, se dens veier og bli vis.» (Ord 6:6)

            «Alt det din hånd er i stand til å gjøre, gjør det med all din kraft!» (Fork 9:10a)

 

I mange tilfeller er konstant sjekking av instagram og andre sosiale medier latskap. Vi gidder ikke å gjøre det vi egentlig burde, så vi setter oss heller tilbake for å passivt konsumere informasjon om andre. Dersom vi ikke er intensjonelle med tanke på hvordan vi bruker sosiale medier står vi altså i fare for å være late, slik Bibelen advarer mot.

Når du ser tilbake på livet ditt

Det var en gang en døende mann som lå i sengen sin, med familien samlet rundt seg. Øynene hans var fulle av tårer da han sa, «Jeg har kastet bort livet mitt! Jeg skulle ønske jeg brukte mer tid på facebook. Men unger, kone og menighet kom i veien, slik at jeg ikke fikk sjekket alt jeg ville. Jeg fikk ikke alltid skrålle i fred slik at jeg var oppdatert på alles status. Og nå har jeg ingen mulighet til å gjøre noe med det, for nå skal jeg dø.»

Den mannen finnes ikke. Ingen har noen gang angret på at de brukte for lite tid på sosiale medier og ingen vil noen ganger komme til å gjøre det.

Ja, vi kan bruke sosiale medier til å ha kontakt med andre og gjøre meningsfulle ting. Det er ikke nødvendigvis bortkastet tid, for det kommer helt an på hvordan man bruker tiden på sosiale medier. Men er det noe vi kommer til å angre på er det heller menneskene vi ikke brukte så mye tid på, ikke at vi ikke var så mye på en nettside eller app.

Hvordan ønsker du å se tilbake på livet ditt her på jorden? Pass på, for snart er det borte. Du vil aldri få tilbake tiden her på jord, men du kan bruke tiden din på det som får evighetskonsekvenser.